fbpx
X

Europos Komisijos patvirtinti teiginiai apie maisto papildus ir produktus (I dalis)

Kviečiame susipažinti su teiginiais apie maisto papildus ir tam tikras maistines medžiagas, kurie yra patvirtinti Europos Komisijos, taigi jais galima drąsiai vadovautis, vertinant maisto papildo ar konkrečios veikliosios medžiagos efektyvumą ir naudą. Žinoma, pastoviai atliekami įvairiausi tyrimai ir eksperimentai, siekiant dar geriau suprasti tam tikrų medžiagų naudą ir efektyvumą, dažnai lyginant su placebu, tačiau šiame straipsnyje norime pasidalinti išimtinai tik tais teiginiais, kuriuos patvirtino Europos Komisija.

Angliavandenių elektrolitiniai tirpalai

  • Angliavandenių elektrolitiniai tirpalai padeda palaikyti ištvermę atliekant ilgalaikius ištvermės pratimus
  • Angliavandenių elektrolitiniai tirpalai gerina vandens absorbciją atliekant fizinius pratimus

Sąlygos:

Norint vartoti teiginį, angliavandenių elektrolitinių tirpalų angliavandenių suteikta energinė vertė turėtų būti 80–350 kcal/l ir ne mažiau kaip 75 proc. energijos turėtų būti suteikta angliavandenių, kurie sukelia didelę glikemiją, pavyzdžiui, gliukozės, gliukozės polimerų ir sukrozės. Be to, šiuose gėrimuose turėtų būti nuo 20 mmol/l (460 mg/l) iki 50 mmol/l (1 150 mg/l) natrio, o jų osmoliariškumas turėtų būti 200–330 mOsm/kg vandens.

Visus mūsų angliavandenių bei izotoninius produktus galite rasti šiose nuorodose:

https://mutant.lt/produkto-kategorija/angliavandeniai/

https://mutant.lt/produkto-kategorija/izotoniniai-produktai/

Baltymai

  • Baltymai padeda palaikyti raumenų masės augimą
  • Baltymai padeda išsaugoti raumenų masę
  • Baltymai padeda palaikyti normalią kaulų būklę

Sąlygos:

Mažiausiai 12% maisto produkto energinės vertės turi sudaryti baltymai.

Visus mūsų siūlomus baltyminius produktus galite rasti šioje nuorodoje: https://mutant.lt/produkto-kategorija/proteinas/

Betainas

  • Betainas padeda palaikyti normalią homocisteino apykaitą

Sąlygos:

Teiginys gali būti vartojamas kalbant tik apie maisto produktą, kurio vienoje kiekybiškai išreikštoje porcijoje yra ne mažiau kaip 500 mg betaino. Norint vartoti teiginį, vartotojui pateikiama informacija, kad teigiamas poveikis pasireiškia per parą suvartojant 1,5 g betaino.

Homocisteinas – tai kraujyje esanti aminorūgštis, kuri yra vienas iš nepriklausomų aterosklerozės rizikos rodiklių. Homocisteinas skatina cholesterolio sintezę kepenų ląstelėse. Homocisteinas metabolizuojamas inkstuose. Esant inkstų nepakankamumui, homocisteinas gali kauptis kraujyje. Didelis homocisteino kiekis kraujyje yra siejamas su didesne išeminės širdies ligos, periferinių kraujagyslių ligos ir insulto rizika. Homocisteinas pažeidžia kraujagyslių endotelį, skatina trombogenezę ir aterosklerozės vystymąsi. Homocisteinas padidėja esant ateroklerozės rizikai, vitamino B12, folio rūgšties arba vitamano B6 trūkumui, inkstų nepakankamumui.

Biotinas (vitaminas H, vitaminas B7)

  • Biotinas padeda palaikyti normalią energijos apykaitą
  • Biotinas padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą
  • Biotinas padeda palaikyti normalią maistinių makromedžiagų apykaitą
  • Biotinas padeda palaikyti normalią psichologinę funkciją
  • Biotinas padeda palaikyti normalią plaukų būklę
  • Biotinas padeda palaikyti normalią gleivinių būklę
  • Biotinas padeda palaikyti normalią odos būklę

Sąlygos:

Biotino produkte turi būti bent 15% referencinės maistinės vertės (RMV).

RMV šiai medžiagai yra apibrėžta Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (ES) nr. 1169/2011.

Chitozanas

  • Chitozanas padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje

Sąlygos:

Teiginys gali būti vartojamas kalbant tik apie maisto produktą, su kuriuo per parą gaunama 3 g chitozano. Norint vartoti teiginį, vartotojui pateikiama informacija, kad teigiamas poveikis atsiranda per parą suvartojant 3 g chitozano.

Cholinas

  • Cholinas padeda palaikyti normalią homocisteino apykaitą
  • Cholinas padeda palaikyti normalią lipidų apykaitą
  • Cholinas padeda palaikyti normalią kepenų veiklą

Sąlygos:

Teiginys gali būti vartojamas kalbant tik apie maisto produktą, kuriame yra ne mažiau kaip 82,5 mg cholino 100 gramų ar 100 mililitrų ar vienoje maisto produkto porcijoje.

Chromas

  • Chromas padeda palaikyti normalią maistinių makromedžiagų apykaitą
  • Chromas padeda palaikyti normalią gliukozės koncentraciją kraujyje

Sąlygos:

Chromo produkte turi būti bent 15% referencinės maistinės vertės (RMV).

RMV šiai medžiagai yra apibrėžta Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (ES) nr. 1169/2011.

Cinkas

  • Cinkas padeda palaikyti normalią rūgštinę-bazinę apykaitą
  • Cinkas padeda palaikyti normalią angliavandenių apykaitą
  • Cinkas padeda palaikyti normalią pažinimo funkciją
  • Cinkas padeda palaikyti normalią DNR sintezę
  • Cinkas padeda palaikyti normalų vaisingumą ir reprodukciją
  • Cinkas padeda palaikyti normalią maistinių makromedžiagų apykaitą
  • Cinkas padeda palaikyti normalią riebalų rūgščių apykaitą
  • Cinkas padeda palaikyti normalią vitamino A apykaitą
  • Cinkas padeda palaikyti normalią baltymų sintezę
  • Cinkas padeda palaikyti normalią kaulų būklę
  • Cinkas padeda palaikyti normalią plaukų būklę
  • Cinkas padeda palaikyti normalią nagų būklę
  • Cinkas padeda palaikyti normalią odos būklę
  • Cinkas padeda palaikyti normalią testosterono koncentraciją kraujyje
  • Cinkas padeda išsaugoti normalų regėjimą
  • Cinkas padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą
  • Cinkas padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos
  • Cinkas atlieka tam tikrą funkciją ląstelių dalijimosi procese

Sąlygos:

Cinko produkte turi būti bent 15% referencinės maistinės vertės (RMV).

RMV šiai medžiagai yra apibrėžta Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (ES) nr. 1169/2011.

Cukraus pakaitalai, t. y. stiprūs saldikliai; ksilitolis, sorbitolis, manitolis, maltitolis, laktitolis, izomaltas, eritritolis, sukralozė ir polidekstrozė; D-tagatozė ir izomaltuliozė

  • Maisto produktų (gėrimų), kuriuose yra <cukraus pakaitalo pavadinimas> vietoje cukraus (*), vartojimas sukelia mažesnį gliukozės koncentracijos kraujyje padidėjimą po jų vartojimo, palyginti su cukraus turinčiais maisto produktais (gėrimais)

Sąlygos:

Norint vartoti teiginį, cukrūs maisto produktuose ar gėrimuose turėtų būti pakeisti cukraus pakaitalais, t. y. stipriais saldikliais, ksilitoliu, sorbitoliu, manitoliu, maltitoliu, laktitoliu, izomaltu, eritritoliu, sukraloze ar polidekstroze ar jų deriniu, taip, kad tuose maisto produktuose ar gėrimuose cukrų būtų mažiau bent kiekiu, nurodytu teiginyje MAŽIAU [MAISTINĖS MEDŽIAGOS PAVADINIMAS], pateiktame Reglamento (EB) Nr. 1924/2006 priede. D-tagatozės ir izomaltuliozės atveju jie turėtų pakeisti lygiaverčius kitų cukrų kiekius ta pačia proporcija, kaip nurodyta teiginyje MAŽIAU [MAISTINĖS MEDŽAGOS PAVADINIMAS], pateiktame Reglamento (EB) Nr. 1924/2006 priede

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Ką sako mūsų klientai
749 atsiliepimai